Η Διάσπασις της ΕΛΑΣ

Διαφορετικά προβλήματα ασφαλείας χρειάζονται άλλες μορφές αστυνομεύσεως από την μία και μοναδική αστυνομία της χώρας, την ΕΛΑΣ. Προ του 1981, ασφάλεια στους πολίτες παρείχαν παραδοσιακώς εις μεν τις πόλεις Αθηνών, Πατρών και Κερκύρας, η Αστυνομία Πόλεων, εις δε τη Θεσσαλονίκη και ύπαιθρο χώρα, η Χωροφυλακή (πρώην «Βασιλική»από την εποχή του Όθωνος). Οι αστυνόμοι έπρεπε να ξέρουν τους ντόπιους κλεφτες και να μην μετατίθενται από χωρίου εις χωρίον

Η ανάληψη της εξουσίας υπό των συγκεντρωτικών «σοσιαλιστών», το 1981 ανέθεσε το κοινωνικό αγαθόν της Τάξεως και Ασφαλείας εις χείρας μίας και μόνης αστυνομικής οργάνωσης, της ΕΛΑΣ, η απόδοση της οποίας , όπως κάθε μεγάλης οντότητος, υπακούει στον κανόνα των φθινούσης αποδόσεως.Όσο μεγαλώνει τόσον μειούται η αποδοτικότης.

Σήμερα , η ΕΛΑΣ διαθεται πάνω από 60.000 αστυνομικούς που ασχολούνται από την εγκληματικότητα , την αστυνόμευση των οδών, την λαθρομετανάστευση και τελευταίως , τους εμπρησμούς των περιαστικών δασών. Στην Εγνατία Οδό απλώς δεν υπάρχει.

Διεθνώς μόνον η Αλβανία, η Βόρειος Κορέα κι η Ελλάς διαθέτουν μία και μόνη αστυνομία.Διόλου τυχαίον. Στον δημοκρατικό κόσμο, κάθε μεγάλη πόλις διαθέτει δύο τουλάχιστον αστυνομίες. Πχ. η Βρεταννία έχει την Μητροπολιτική και την Σκότλαντ Γιάρντ στο Λονδίνο. Η Γαλλία διατηρεί τις ειδικές δυνάμεις καταστολής μαζί με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Ακόμη κι αυτή η Τουρκία έχει την διαβόητη ΜΙΤ και την Στρατοχωροφυλακή.

Προφανώς , ο κάθε περιοχή και κάθε κλάδος αστυνομεύσεως έχει τις ιδιομορφίες του , ιδίως υπό τις μεταβαλλόμενες διεθνώς συνθήκες.Καθώς η χώρα μας διεθνοποιείται , προσελκύει την παραβατική δραστηριότητα ξένων κέντρων εξουσίας.

Άλλες ήσαν οι απαιτήσεις πχ. αστυνομεύσεως των συνόρων στο παρελθόν – τις είχε ο Στρατός- κι άλλες σήμερα που η ΕΛΑΣ καλείται να εμποδίσει την λαθρομετανάστευση την οποία μεθοδεύει η μυστική αστυνομία της γείτονος με όρους γεωπολιτικούς.

Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητος στις πόλεις όπου σήμερα δρούν συμμορίες , μεγάλης οικονομικής ισχύος και άλλη όταν συνδέεται με την παρακολούθηση των αλλοδαπών , των ΜΚΟ και των ξένων πρεσβειών.

Άλλοτε, η παραβατικότητα περιορίζετο στους «μπουκαδόρους» των πόλεων , στα «βαποράκια» ναρκωτικών και στον αγοραία έρωτα. Η ζωοκλοπή περιορίσθη στην Κρήτη και την λαθρεμπορία ανέλαβαν οι «βενζινάδες».

Σήμερα, η εκμετάλλευσις λευκής σαρκός και η διακίνηση των λαθρομεταναστών απέκτησε πρωτοφανείς τζίρους και παχυλά κέρδη αλλά ο έλεγχος των περιήθε στον υπόκοσμο κι όχι στη αστυνομία. Αναποφεύκτως με τους μισθούς πείνας των αστυνομικών οργάνων.

Εξ άλλου η εκάστοτε πολιτική εξουσία γοητεύεται από τον έλεγχο του υποκόσμου και με μεγάλη ικανοποίηση επιλέγει την «αλά κάρτ» την αστυνόμευση πολιτικών φίλων και αντιπάλων. Μεγάλό το πολιτικό όφελος.

Ετσι εξηγείται κι η προστασία που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των νυκτερινών, μέχρις πρωΐας, σκυλάδικων, των ομπρελοξαπλωστρών στις παραλίες και των καταστημάτων «υγειονομικού ελέγχου και πυρασφάλειας». Προσφέρουν «καλό μεροκάματο».

Η ΕΛΑΣ, από την άλλη πλευρά, επιφορτίζεται μα αλλότρια καθήκοντα όπως η επίδοση δικογράφων, η φωτογράφιση των ταυτοτήτων και η ασφάλεια «υψηλών προσώπων», που δεν διατρέχουν κανένα προσωπικό κίνδυνο. Όσον αφορά στην φύλαξη των δρόμων, εκεί σχολάζει η Τροχαία, εξ ού και τα πάμπολλα αυτοκινητικά «ατυχήματα». Η Ελλάς κατέχει δύσφημο τίτλο στην Ευρώπη, του Μολώχ της ασφάλτου, μετά την Πορτογαλία.

Ηλίου φαϊνώτερον κι από την «κλιματική αλλαγή» είναι ότι η αστυνόμευση δεν προσφέρεται στην χώρα μας στην απαιτουμένη ποσότητα και κυρίως ποιότητα, τον 21ον αιώνα, με μοντέλα του παρελθόντος.Γι αυτό και οι συχνές κρίσεις στην ηγεσία της, με εξαίρεση το πρόσφατο περιστατικό των τραμπούκων, μ’ ένα μαχαιρωμένο φίλαθλο. Χρειάζεται συνεπώς όχι μόνο η επιλογή υπουργού «Προστασίας του πολίτου» με την ανάλογη εμπειρία στη πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος αλλά και διασπάσεως της ΕΛΑΣ σε δύο τουλάχιστον αστυνομικά σώματα: ΄Ένα για τις δύο μεγαλύτερες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης και το άλλο δια την ύπαιθρο χώρα.

Αν μάλιστα κάθε περιφέρεια της χώρας είχε την ιδική της αστυνόμευση , θα ήταν ευχής έργον αλλά προσκρούει στην έλλειψη πόρων – υποτίθεται. Επειδή δε και οι άγγελοι αμαρτάνουν , τα Χερουβείμ ελέγχουν τα Εξαπτέρυγα στον έβδομο ουρανό. Κι επι γής.

Τα ειδικά αστυνομικά καθήκοντα όπως η εργαστηριακή έρευνα πειστηρίων, ο έλεγχος της τρομοκρατίας και η Ακτοφυλακή θα πρέπει να διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους – έτοιμοι να προσφέρουν τις συνδυασμένες υπηρεσίες όποτε ζητηθούν από τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Η τροχαία των εθνικών οδών χρειάζεται πλήρη αναμόχλευση και γνώση του αντικειμένου ενώ η επιβολή προστίμων για παράνομη σταθμευση ν’ανατεθεί ψηφιακώς στους Δήμους ώστε οι βλαχοδήμαρχοι να μην χαρίζονται στους ψηφοφόρους. Η απόσυρση των παρανόμων ΙΧ ν’αναληφθή απο ιδιωτικά συνεργεία όπως τα ΚΤΕΟ.

Η ασφάλεια και η τάξις δεν μπορεί να επιτευχθή με τα σημερινά δεδομένα της εγκληματικότητος και της ξένης επιβουλής. Εάν η κυβέρνηση Κυρ.Μητσοτάκη αγνοεί την σύγχρονη αστυνόμευση , ας μετακαλέσει μία ξένη αποστολή , όπως προπολεμικώς άξιοι κυβερνήτες της χώρας. Αντί να διορίζει και μετά να απολύει τους φίλους της παρέας, ένα τόσο ειδικευμένο πόστο όπως η εσωτερική ασφάλεια θα ήταν προτιμώτερο ν’αναθέσει στον Στρατό. Αυτός άλλωστε καλείται να «βγάλει το φίδι απ την τρύπα» όταν οι άλλοι αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Σχετικά